Onze gedachten bepalen in grote mate wat we doen, hoe we ons voelen, en wie we zijn. Onze gedachten kunnen ons dan ook helemaal onderste boven halen of ons gelukkig doen voelen. Heel wat mensen in onze organisaties maken zichzelf ongelukkig(er) door hun negatieve gedachten, door vervelende gedachten te herkauwen en door eenzijdige gedachten
Gemiddeld gezien hebben we ongeveer 6.000 gedachten per dag. We zijn ons vaak niet bewust van de vele gedachten. Veel mensen denken evenwel dat onze gedachten ons overkomen. Maar je kan je gedachten heel goed sturen, managen, ‘regelen’. Dat is gedachtenmanagement.
Heel wat mensen zeggen: “ik kan aan ‘x’ niets veranderen, want ik ben nu zo”. Gedrag komt evenwel voort uit onze gedachten. Gedachten over jezelf, over anderen, over hoe je je zou moeten gedragen, over wat werkt en wat niet werkt voor jou, over situaties, enz. De meeste gedachtenpatronen ‘starten’ in de eerste levensjaren. Heb je als kind geleerd om perfectionistisch te (moeten) zijn ? Dan ben je dat nu waarschijnlijk nog. En verandert dat niet als je blijft denken als een perfectionist.
Gedachtenmanagement richt zich niet op alle gedachten in de loop van een dag, maar vooral op die gedachten en patronen van gedachten die een vervelende, negatieve invloed hebben op het (werk)leven. Zich bewust zijn en worden van de niet ‘gezonde’ gedachten en deze ‘onder ogen zien’ en analyseren is dus heel belangrijk om de kwaliteit van ons leven te bevorderen.
Alles begint dus met het analyseren van je gedachten, en vooral die gedachten die negatief zijn. Vervolgens – na een sterke bewustwording hiervan – is het belangrijk om jezelf te leren richten naar / op de positieve zaken in die situatie. Je leert je gedachten richting te geven op b.v. wat je kan leren in een moeilijke situatie, wat je niet meer gaat doen, waarin je sterk bent / was, enz. Vaak dient men ook als een soort ‘helikopter’ boven een situatie te gaan hangen en naar de situatie (waarin je zelf deelnam) te gaan kijken (alsof het een schilderij of film was). Dat maakt dat men afstand kan nemen, en positief – constructief naar jezelf en je eigen groei kan kijken.
Ik eindig dan ook graag met een citaat vanuit de webiste ‘mindtuning’ :
“Onthoud: negatief denken over jezelf is agressieve communicatie. Het is schadelijk en belet je om de beste versie van jezelf te worden. Positief denken over jezelf is assertieve communicatie. Je komt in een flow terecht van zelfexpressie, groei en vooruitgang. Je hebt altijd een keuze. Support jij jezelf ? Of laat jij jezelf als een baksteen vallen ?”