Contractuele personeelsleden sluiten een arbeidsovereenkomst af. Zoals het begrip reeds zegt, betreft het hier een overeenkomst.
Een overeenkomst is geldig wanneer er een akkoord is over de essentiële bestanddelen. Het is dus van belang om te bepalen wat hieronder moet begrepen worden.
De rechtspraak is doorgaans van oordeel dat het loon, de functie, de arbeidsduur en de arbeidsplaats essentiële bestanddelen zijn van de arbeidsovereenkomst. De werkgever die een dergelijk essentieel bestanddeel in belangrijke mate wijzigt, begaat volgens de rechtspraak contractbreuk. Op dit vlak verschilt een arbeidsovereenkomst niet met een verkoopovereenkomst van een auto of een woning. Bij contractbreuk zal de werkgever een vergoeding verschuldigd zijn aan de werknemer.
Net zoals elke andere overeenkomst kan er, met akkoord van beide partijen, afgeweken worden van hetgeen in eerste instantie werd overeengekomen. Het belangrijkste is dat zowel werkgever als werknemer hiermee akkoord gaan, en voor de rechtszekerheid is het ook belangrijk dat dit schriftelijk wordt bevestigd via een bijlage aan de arbeidsovereenkomst.
In deze bijdrage voor HRMConnect abonnees bespreekt Aanje Kints de verschillende wijzigingen aan de arbeidsovereenkomst die een bijlage vereisen en hoe dit concreet in zijn werk gaat.
Bovendien kunnen de HRMConnect abonnees volgende uitgewerkte modellen terugvinden: