HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Sinds kort hebben medewerkers geen ziekteattest nodig voor de eerste ziektedag (en dit maximaal drie keer per jaar).

Wat gebeurt er als een medewerker halverwege de werkdag ziek naar huis gaat? Geldt die vrijstelling dan voor die onderbroken dag of voor de eerste volledige dag ziekte?

Bij een onderbroken arbeidsdag (dit betekent dat de medewerker arbeidsgeschikt naar het werk komt, maar in de loop van de dag ziek wordt en naar huis gaat) mag er geen ziekteattest gevraagd worden. De achterliggende redenering hiervan is dat de medewerker aan het diensthoofd of de personeelsdienst op dat moment laat weten dat men ziek is en naar huis gaat. De leidinggevende heeft de visu dus zelf gezien en kunnen vaststellen dat de medewerker ziek is (wanneer die naar huis vertrekt).

De Arbeidsovereenkomstenwet stelt niet als voorwaarde dat er in deze situatie een ziekteattest moet voorgelegd worden. De organisatie (het lokaal bestuur) mag dat ook niet eisen in het arbeidsreglement. Strengere regels voorzien dan opgenomen in de Arbeidsovereenkomstenwet is niet toegelaten.

De regel dat een medisch attest moet voorgelegd worden (of de nieuwe regel dat dit de eerste drie keer/dagen (per kalenderjaar) niet moet) staat los van de regel van de onderbroken arbeidsdag. De regel dat er geen medisch attest moet voorgelegd worden, geldt dus voor een volledige dag ziekte en niet voor een onderbroken arbeidsdag.

Heeft u zelf een vraag omtrent het HR-beleid in uw bestuur? Stel ze via info@hrmconnect.be

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...