Het aantrekken van personeelsleden wordt soepeler gemaakt. Het Besluit Rechtspositieregeling van 20 januari 2023 is op dit punt een kaderbesluit waarbinnen lokale besturen hun eigen visie en strategie kunnen uitbouwen.
Naast het kader waarbinnen lokale besturen kunnen overgaan tot het uitwerken van een eigen regeling dient er eveneens rekening te worden gehouden met twee belangrijke algemene beginselen van behoorlijk bestuur:
– openbaarheid van bestuur,
– gelijke toegang tot het openbaar ambt,
Het Besluit vertrekt van een aantal principes die als een rode draad doorheen het Besluit terug te vinden zijn, namelijk:
– een minimale kaderregeling waarbinnen zoveel mogelijk keuzevrijheid en autonomie aan de besturen wordt overgelaten;
– de mobiliteit verruimen en vlotter maken van het personeel in en tussen overheidsniveaus, en van de private naar de publieke sector;
– de afbouw van de verschillen tussen statutaire en contractuele personeelsleden;
– een statutaire ontslagregeling uitwerken, geïnspireerd door de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (hiervoor is een decretale ingreep noodzakelijk);
– een vereenvoudiging van graden en niveaus waarbij de besturen meer vrijheid krijgen om die zelf te bepalen.
In deze bijdrage (voor HRMConnect-abonnees) rond de loopbaan (bevordering, interne en externe mobiliteit, ambtshalve herplaatsing en mandaatstelsel) wordt nagegaan op welke manier deze uitgangspunten terug te vinden zijn.
Bij de loopbaan wordt vooral het accent gelegd op het verruimen en vlotter maken van mobiliteit voor het personeel tussen overheidsniveaus. Een aantal muren waar lokale besturen tot voor kort tegen aanliepen, worden uit de weg geruimd.
Dit betekent niet dat alles wat er nu is overboord wordt gegooid. Heel wat zaken kunnen verder behouden blijven, maar er zijn meer mogelijkheden om als lokaal bestuur eigen accenten te leggen.