Personeelsverloop verwijst naar het verloop van medewerkers binnen een organisatie gedurende een bepaalde periode. Het personeelsverloop geeft aan hoeveel medewerkers in verhouding tot het totale personeelsbestand per jaar de organisatie verlaten hebben.
Op zich is personeelsverloop gezond want hierdoor ontstaat een evenwichtige en stabiele doorstroming van medewerkers binnen een organisatie. Het impliceert dat medewerkers op natuurlijke wijze komen en gaan. Naast het natuurlijk personeelsverloop is er evenwel ook het vrijwillig personeelsverloop. Dit verwijst naar de situatie waarin medewerkers ervoor kiezen om de organisatie te verlaten uit eigen wil. In tegenstelling tot het natuurlijk verloop, zoals bij pensionering of tijdelijke contracten bijvoorbeeld, hebben de medewerkers bij vrijwillig verloop zelf de beslissing genomen om te vertrekken.
Personeelsverloop wordt problematisch als het hoog en ongewenst is. De organisatie wordt dan geconfronteerd met de negatieve kant ervan, zoals de kosten, het verlies aan kennis, de reputatieschade als werkgever, de negatieve impact op de dienstverlening enzovoort.
In het artikel hieronder zoomen we in op de verschillende aspecten van het personeelsverloop bij de overheid.
Eerste versie van dit artikel: 19 juni 2023
Update naar aanleiding van nieuwe bevraging: 21 augustus 2024