HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Verhoging werkhervattingspremie vanaf 1 januari 2024

Eerste versie van deze bijdrage: 20 september 2023
Update: 16 januari 2024

Het uitwerken van een re-integratieplan en het terug activeren van medewerkers op de werkvloer is één van de doelstellingen van het re-integreren van zieke medewerkers.

Lokale besturen die sinds 1 april 2023 arbeidsongeschikte werknemers tewerkstellen die met toestemming van de adviserend arts gedurende minstens drie maanden het werk progressief hervatten, konden een werkhervattingspremie aanvragen ter waarde van 1.000 euro. Deze maatregel loopt tot 31 maart 2025 en zal dan eventueel verlengd worden.

Met ingang van 1 januari 2024 wordt de werkhervattingspremie verhoogd naar 1.725 euro. Deze verhoogde premie wordt toegekend wanneer de werkhervatting ten vroegste gestart is op 1 januari 2024. Op de laatste werkdag van 2023 verscheen de Programmawet van 22 december 2023 waarin deze wijziging werd opgenomen.

Tijd om kort even de voorwaarden en de modaliteiten te overlopen.

Voor welke werkgevers?

De werkgevers die tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025 een werknemer in progressieve werkhervatting tewerkstellen, kunnen de premie aanvragen.

Om gebruik te maken van deze nieuwe maatregel, is het niet nodig dat het bestuur een nieuwe aanwerving doet in het kader van een progressieve werkhervatting vanaf 1 april 2023. Deze maatregel geldt dus ook als de werknemer al vóór die datum in dienst was bij het bestuur, maar de werkgever hem vanaf die datum tewerkstelt in het kader van een progressieve werkhervatting.

Het is evenmin noodzakelijk dat de progressieve werkhervatting gebeurt bij dezelfde werkgever dan degene waar de werknemer werkte vóór de periode van arbeidsongeschiktheid. De werknemer kan dus perfect het werk progressief hervatten bij een nieuwe werkgever en in aanmerking komen voor de premie.

Voor welke werknemers?

De periode van arbeidsongeschiktheid om een toegelaten activiteit te kunnen beginnen, moet minstens één jaar hebben geduurd.

Werknemers of werklozen die minstens één jaar arbeidsongeschikt zijn en die het werk hervatten met een aan hun gezondheidstoestand aangepast werk tijdens hun arbeidsongeschiktheid en dit met toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds, kunnen het recht op deze premie openen.

De maatregel geldt zowel voor:

  • werknemers die al bij het bestuur in dienst zijn en tijdens deze tewerkstelling minstens één jaar arbeidsongeschikt waren en het werk hervatten;
  • werknemers die bij het bestuur als nieuwe werknemer in dienst komen nadat zij één jaar arbeidsongeschikt zijn (met uitkering van de mutualiteit of met werkloosheidsuitkering).

Duur van de werkhervatting

Deze maatregel is enkel van toepassing op 'nieuwe' progressieve werkhervattingen vanaf 1 april 2023. Deze datum geldt zowel voor de periode gedekt door de toestemming van de adviserend arts als voor de werkhervatting zelf die ten vroegste op 1 april 2023 mocht starten.

Een vóór 1 april 2023 verrichte toegestane arbeid, die wordt verlengd, kan dus geen aanleiding geven tot de toekenning van een werkhervattingspremie.

De maatregel geldt voor alle werkhervattingen tot en met 31 maart 2025.

Soorten tewerkstelling

De werknemer moet de toegestane arbeid minstens drie maanden (vóór 1 oktober 2025) verrichten op basis van:

  • een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur;
  • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur die bij de aanvang van de toegestane arbeid een verwachte duur heeft van ten minste drie maanden, berekend van datum tot datum;
  • een overeenkomst in het kader van een alternerende opleiding die bij de aanvang van de toegelaten arbeid een verwachte duur heeft van minstens drie maanden, berekend van datum tot datum;
  • een tijdelijke aanstelling voor bepaalde duur in een onderwijsinstelling van de Gemeenschappen, provincies, instellingen ondergeschikt aan de provincies, gemeenten, samenwerkingsverbanden van gemeenten en instellingen van openbaar nut, die bij aanvang van de toegelaten arbeid een verwachte duur heeft van ten minste drie maanden, berekend van datum tot datum;
  • een tijdelijke aanstelling voor onbepaalde duur in een onderwijsinstelling van de Gemeenschappen, provincies, instellingen ondergeschikt aan de provincies, gemeenten, samenwerkingsverbanden van gemeenten en instellingen van openbaar nut;
  • een statutaire benoeming.

Bezoldigde arbeid

De verrichte arbeid moet bezoldigd zijn en moet vallen onder de Belgische sociale zekerheid voor werknemers (RSZ-Wet van 27 juni 1969). Het is voldoende dat de tewerkstelling onderworpen is aan minstens één sector.

Nieuw aangeworven statutaire medewerkers vallen onder de regeling van de tussenkomst geneeskundige verzorging. Dit impliceert dat een aanwerving als statutair van een nieuwe medewerker die minstens één jaar arbeidsongeschikt is, ook in aanmerking komt.

Deze vormen van tewerkstelling komen niet in aanmerking:

  • in het kader van een flexi-job;
  • vrijwillig brandweerman;
  • vrijwillig ambulancier;
  • statutaire tewerkstelling die loopt op het ogenblik van de progressieve werkhervatting.

Bedrag van de premie

Heeft de hervatting plaats voor 1 januari 2024, dan bedraagt de werkhervattingspremie 1.000 euro voor een werknemer in invaliditeit waarbij die werknemer een toegelaten activiteit hervat conform de regelgeving betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en invaliditeit.

Voor hervattingen die starten vanaf 1 januari 2024, bedraagt de premie 1.725 euro.

Er kan slechts één werkhervattingspremie per werknemer toegekend worden.

Aanvraag

De werkhervattingspremie wordt elektronisch of op papier aangevraagd bij het ziekenfonds. Dit kan ten vroegste na het einde van de (eerste) drie maanden van aangepast werk. De premie kon in concreto ten vroegste op 1 juli 2023 worden aangevraagd.

De aanvraag moet ten laatste binnen de twee jaar na de derde maand toegelaten activiteit worden aangevraagd. Deze wordt behandeld door het ziekenfonds waarbij de werknemer is aangesloten of ingeschreven op het moment dat de periode van drie maanden toegelaten activiteit een einde neemt.

Een online aanvraag wordt aanbevolen en kan door in te loggen op de website van het Nationaal Intermutualistisch College.

Een papieren aanvraag is ook mogelijk, maar dat betekent wel een tragere opvolging van de aanvraag dan bij een online aanvraag. Dit kan via dit formulier. Vervolgens wordt de aanvraag ondertekend en gedateerd verzonden naar het Nationaal Intermutualistisch College (postadres vermeld op dit formulier).

De aanvraag moet minstens de volgende gegevens bevatten:

  • de identificatiegegevens van het bestuur;
  • de contactgegevens van het bestuur of zijn aangestelde;
  • de identiteitsgegevens van de werknemers;
  • de gegevens over de aard van de arbeidsrelatie, als deze gegevens niet werden gecommuniceerd in het Belgische netwerk van de sociale zekerheid;
  • het bankrekeningnummer van het bestuur die van de werkhervattingspremie gebruik wenst te maken.

Via het centrale online portaal Sigedis is een overzicht terug te vinden van alle gegevens van de werknemer die nuttig zijn voor de verwerking van de aanvraag van de werkgever (arbeidsduur, loongegevens enz.).

Uitbetaling

Het ziekenfonds betaalt de werkhervattingspremie uit als de voorwaarden vervuld zijn. Deze betaling gebeurt ten laatste op het einde van de tweede kalendermaand na de kalendermaand waarin de aanvraag werd ingediend.

Besluit

De werkhervattingspremie is vooral bedoeld om besturen die inspanningen leveren om langdurig zieke werknemers te re-integreren een financieel voordeel te bieden. Besturen die in het kader van een re-integratiebeleid aandacht hebben voor langdurig zieke werknemers of bereid zijn om langdurig zieke werknemers in dienst te nemen, dienen de nodige opvolging te voorzien om van deze maatregel gebruik te kunnen maken.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...