Goed omgaan met stress is van cruciaal belang voor ons welzijn, zowel fysiek als mentaal. Gelukkig zijn er verschillende copingwijzen die kunnen helpen om stress te beheersen en een gezonder, evenwichtiger leven te leiden.
Hier zijn vijf effectieve copingwijzen om met stress om te gaan:
- Ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken zijn een essentieel onderdeel van stressmanagement. We kunnen hier verwijzen naar methoden zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga. Door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, kunnen mensen hun lichaam en geest kalmeren maar ook spanningen en stresssymptomen verminderen. Deze technieken kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van mensen. Want de ene persoon houdt niet van meditatie of yoga, maar kan wel geholpen zijn met eenvoudige, gefocuste ademhalingsoefeningen.
- Lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtige manier om stress te verminderen. Het vrijkomen van endorfines tijdens het sporten kan een positief effect hebben op de stemming en de stressniveaus verlagen. Of het nu gaat om wandelen, joggen, fietsen, dansen of elke andere vorm van fysieke activiteit (liefst ok voor zichzelf en anderen en bijvoorbeeld niet ‘op tafel kloppen’, ‘luidkeels roepen’ of ‘met de deur slaan’), het is belangrijk om een routine te creëren die bij je levensstijl past en helpt om stress te beheersen. Zeker iets om over na te denken als organisatie, want tijd vrijmaken om te bewegen is geen verloren tijd, integendeel!
- Positieve sociale interacties
Praten met de leidinggevende, collega’s, vrienden of met een hulpverlener kan een effectieve manier zijn om stress te verlichten. Sociale steun is van vitaal belang voor het omgaan met stress, omdat het helpt om gevoelens te uiten, advies te krijgen en verbindingen te versterken. Het delen van zorgen en het ontvangen van steun van anderen kan de emotionele last verminderen en stress verlichten.
- Tijdsbeheer en planning
Een goede organisatie en planning kunnen stress verminderen door een gevoel van controle en structuur te bieden. Het stellen van realistische doelen en het prioriteren van taken helpt bij het verminderen van de druk. Door effectief tijdsbeheer kunnen mensen zichzelf de ruimte geven om te ontspannen en hun stressniveaus te verminderen.
- Rationele aanpak
Door rationeel na te denken over problemen en als het ware een geschreven of mentaal uitgewerkt actieplan te maken, kan stress verlicht worden. Doordat mensen weten dat ze in die situatie eerst ‘a’ gaan doen, vervolgens ‘b’ en dan ‘c’, is er een perspectief, en dit op een zakelijke wijze. Dat kan helpen om in een werksituatie een moeilijke stresssituatie te beheersen, zeker als deze zich regelmatig voordoet.
Het is belangrijk om aan te stippen dat copingwijzen voor stress persoonlijk zijn. Wat voor de ene werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is vaak een kwestie van experimenteren om te ontdekken welke strategieën het beste werken voor individuele behoeften. Het is belangrijk om als personeelsdienst hierbij stil te staan en te beseffen dat men vanuit de organisatie mensen toch wel tips kan geven om om te gaan met moeilijke of stressvolle situaties. Want soms kan een situatie veranderd worden, maar soms ook niet en dan is het hanteren van de juiste copingwijzen heel belangrijk.