HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... er een viertal copingmanieren zijn om met stress om te gaan?

Stress, negatieve stress, we kennen het allemaal. Het maakt ons moe, verdrietig, gefrustreerd en het onttrekt energie. Daarom is leren omgaan met negatieve stress heel belangrijk.

Grosso modo zijn er vier grote copingmanieren:

  • De emotieverwerkende coping. Men hanteert een emotiegerichte copingstrategie, zoekt afleidingen (gaat bijvoorbeeld tv kijken of een tijdschrift lezen), probeert te ontspannen (via yoga, mindfulness of een bezoek aan de sauna), gaat met iemand praten (ventileren bij een collega of bij een psycholoog) of spreekt zichzelf moed in. Het komt er dus vooral op aan dat men de negatieve energie kan verwerken door de erbij horende emoties te verwerken via deze activiteiten.
  • De oplossingsgerichte coping. Men analyseert – meestal op een ietwat zakelijke, analytische wijze – het probleem en probeert te kijken hoe het kan aangepakt worden. Dit kan bijvoorbeeld de uitwerking van diverse acties zijn (stap 1, 2 en 3) of het bespreken van het probleem met iemand om te kijken hoe het opgelost kan worden (bv. in een conflict). Ook al lijkt deze aanpak heel rationeel, er kan soms toch wel heel wat piekeractiviteit aan voorafgaan.
  • De fysische coping. Men gaat de negatieve stress en energie uitwerken op een fysieke manier door te eten, te drinken, te roepen, hard te kloppen (op iets), of zelfs door te sporten. Denk maar aan mensen die regelmatig gaan joggen en dat ook nodig hebben om zich goed te voelen, zeker na een stevig stresserende dag of week.
  • Coping die op vermijden gericht is. Hier gaat het erom er niet meer aan te denken, het los te laten (zoals we vaak horen) en dus proberen om de moeilijke situatie niet constant ‘mee te sleuren of mee te nemen’. Niet gemakkelijk en heel wat mensen zeggen zelfs dat het hen echt niet lukt. We kunnen onze gedachten niet zomaar stoppen of resetten. Maar het is soms echt nodig om dat te leren, zeker in heel moeilijke situaties die niet te veranderen zijn (bv. stress door een lange, aanslepende ziekte van een dierbaar persoon).

Wat kunnen we hier nu mee doen als hr-professional? In eerste instantie is dat belangrijk voor onszelf, want onze eigen werk- en leefwereld loopt niet altijd vlotjes. Daarnaast is het belangrijk als we bijvoorbeeld aangesproken worden door leidinggevenden of medewerkers over ‘hoe om te gaan met negatieve stress’. Het bespreekbaar maken van hun copingmanieren en -stijlen kan een goede aanzet zijn om zaken die negatieve energie oproepen toch te ‘hanteren’ zonder er aan ‘onderdoor’ te gaan, integendeel, er zelfs sterker van te worden.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...