Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.
Sinds 1 januari 2023 is het mogelijk om als lokaal bestuur in de zorgsector flexi-jobbers te werk te stellen, maar dit is beperkt tot de ondersteunende jobs waarvoor geen specifiek zorgdiploma vereist is (keuken, onderhoud, poets, administratie …) en dus niet voor verplegende en verzorgende functies. Met ingang van 1 januari 2024 zijn er een aantal wijzigingen aan het stelsel van de flexi-jobs, waaronder de uitbreiding van het toepassingsgebied. De wijzigingen zijn opgenomen in de Programmawet van 29 december 2023. Sinds 1 april 2024 is het toepassingsgebied opnieuw uitgebreid. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen.
Flexi-jobs in het onderwijs
Met ingang van 1 april 2024 kunnen nu ook flexi-jobbers ingezet worden in het onderwijs. Er is geen beperking in functie of in arbeidsvolume. Een flexi-jobber kan dus werken als leerkracht, als toezichter of als busbegeleider.
Flexi-jobs in de kinderopvang, sport- en cultuursector
Wat op dit moment nog niet mogelijk is, is het inzetten van flexi-jobbers in de kinderopvang, sport en cultuur. De RSZ stelt dat er bij lokale besturen geen flexi-jobbers kunnen ingezet worden in deze sectoren omdat deze sectoren niet de hoofdactiviteit uitmaken van lokale besturen. RSZ stelt voor dat lokale besturen deze activiteiten onderbrengen in een afzonderlijke juridische entiteit met enkel kinderopvang, sport of cultuur als hoofdactiviteit. VVSG is in gesprek gegaan met de kabinetten Werk en Sociale Zekerheid en de RSZ waarbij aangedrongen werd op een oplossing voor dit probleem. Er wordt in eerste instantie gedacht aan een pragmatische interpretatie van de wet en op langere termijn aan een wijziging van de wet.
In afwachting van de oplossing vindt u hieronder alvast de voorwaarden in functie van de activiteit waaraan zal moeten voldaan zijn:
- Flexi-jobbers kunnen tewerkgesteld worden in kinderdagverblijven, buitenschoolse kinderopvang en bij onthaalouders voor zover ze door Vlaanderen zijn erkend of gesubsidieerd én het jaarlijks totaal arbeidsvolume niet meer bedraagt dan 20% van het totale arbeidsvolume.
In kinderdagverblijven kunnen wel of niet-gekwalificeerde kinderbegeleiders aan de slag. Hou hierbij rekening met de vereiste verhouding tussen gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde kinderbegeleiders.
In de buitenschoolse kinderopvang kan het enkel voor de kleuteropvang met een kwaliteitslabel, erkend door het Agentschap Opgroeien. - Flexi-jobbers kunnen in de sport ingeschakeld worden, bv. in een sporthal. Er geldt geen beperking inzake functies of arbeidsvolume. Het kan gaan om logistiek personeel, toezichters of onthaalmedewerkers.
- Flexi-jobbers kunnen in cultuur ingeschakeld worden, bv. in een cultuurcentrum of -huis. Er is geen beperking inzake arbeidsvolume, wel zijn artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies uitgesloten (bv. wie over een kunstenaarskaart beschikt). Volgende functies komen wel in aanmerking: technieker, zaalwachter, onthaalmedewerker, logistiek personeel …
In onderstaand artikel vindt u alle informatie rond de wijzigingen en de voorwaarden rond de inzet van flexi-jobbers terug.