HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Motivering van ontslag van contractuele medewerkers: nieuwe regeling vanaf 1 mei

Op 20 maart 2024 werd de wet tot motivering van ontslag en kennelijk onredelijk ontslag van contractuele werknemers in de overheidssector in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De motivering van het ontslag van deze werknemers heeft nu eenzelfde juridische basis als die van werknemers in de privésector.

Recht op kennis van concrete redenen voor ontslag

Voordat de werkgever een werknemer ontslaat om redenen die verband houden met zijn persoon of gedrag, nodigt hij deze uit om vooraf gehoord te worden. De werkgever verzamelt feiten en redenen voor de beslissing tot ontslag. Deze uitleg wordt vooraf meegedeeld aan de werknemer, zodat hij voldoende tijd krijgt om het hoorgesprek voor te bereiden of zijn opmerkingen schriftelijk te formuleren.

De werknemer ontvangt na het voorafgaande hoorgesprek de schriftelijke kennisgeving van het ontslag met de concrete redenen voor het ontslag.

Als de werkgever de werknemer niet voorafgaandelijk hoort of de concrete redenen voor het ontslag niet meedeelt, moet hij een vergoeding betalen die overeenkomt met twee weken loon. In dat geval blijft de kennisgeving van de opzegging geldig.

Kennelijk onredelijk ontslag

Een kennelijk onredelijk ontslag is een ontslag van een werknemer die in dienst is genomen voor onbepaalde tijd, dat gebaseerd is op redenen die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of die niet berusten op de noodwendigheden van de werking van de onderneming, de instelling of de dienst en waartoe nooit beslist zou zijn door een normale en redelijke werkgever.

In geval van kennelijk onredelijk ontslag is de werkgever de werknemer een schadevergoeding verschuldigd, die overeenkomt met minimaal drie en maximaal zeventien weken loon.

Als de werkgever nalaat de concrete redenen die tot het ontslag hebben geleid mee te delen, moet hij bewijzen dat het ontslag niet kennelijk onredelijk is.

Toepassingsgebied

  • Deze wet is van toepassing voor contractuele medewerkers met minstens zes maanden anciënniteit in de Belgische overheidssector.

  • Deze wet is niet van toepassing wanneer de betrokken werknemers worden ontslagen:
    • tijdens de eerste zes maanden van de tewerkstelling. Voor de berekening van de eerste zes maanden van de tewerkstelling wordt rekening gehouden met opeenvolgende eerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd of voor uitzendarbeid voor eenzelfde functie bij dezelfde werkgever;
    • tijdens een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid;
    • tijdens een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten;
    • om aan de voor onbepaalde tijd gesloten arbeidsovereenkomst een einde te maken vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.
  • Deze wet is niet van toepassing wanneer de betrokken werknemers om dringende redenen worden ontslagen.
  • Deze wet is niet van toepassing op de betrokken werknemers die het voorwerp uitmaken van een ontslag waarvoor de werkgever een bijzondere ontslagprocedure volgens een wettelijke norm moet naleven.

Inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking op 1 mei 2024.
Ontslagen van vóór deze datum blijven onderworpen aan de regeling die vóór deze datum van toepassing was.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...