HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... de volgende tips interessant kunnen zijn om als leidinggevende thuiswerkende medewerkers te coachen?

Als leidinggevende is het opvolgen en ondersteunen van thuiswerkende medewerkers een uitdaging die zowel tact als begrip vereist. Het doel is om een balans te vinden tussen het bieden van ondersteuning en het respecteren van hun autonomie. Hier zijn enkele nuttige tips om dit te bereiken:

  1. Regelmatige check-ins. Implementeer regelmatige check-ins, zoals dagelijkse of wekelijkse stand-upmeetings via Teams of Zoom. Dit zorgt voor consistentie en houdt de communicatielijnen open. Gebruik deze momenten om doelen te bespreken, feedback te geven en eventuele zorgen van werknemers aan te pakken.
  2. Duidelijke doelstellingen en verwachtingen. Zoals al vaak in deze wist-je-datjes gezegd: stel duidelijke en meetbare doelstellingen en verwachtingen vast voor het werk. Dit helpt werknemers om gefocust en op koers te blijven. Zorg ervoor dat deze doelen realistisch zijn, rekening houdend met de thuiswerkomgeving.
  3. Bouw aan een vertrouwenscultuur. Moedig een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan. Vertrouw erop dat werknemers hun werk effectief kunnen uitvoeren zonder voortdurende controle of toezicht. Dat bevordert de autonomie en de intrinsieke motivatie van werknemers. Geef ook aan wanneer je je er zorgen over maakt en hoe je dit samen kan oplossen. Spreken met elkaar is dan de enige weg vooruit.
  4. Flexibiliteit en empathie. Wees flexibel en empathisch met betrekking tot de individuele situatie van werknemers. Thuiswerken kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen, zoals in verband met kinderzorg of een gedeelde werkomgeving. Toon begrip voor deze situaties. Maar wees ook duidelijk in wat kan en niet kan, mag en niet mag. Thuiswerk is geen alternatief voor kinderopvang.
  5. Focus op resultaten. Beoordeel prestaties op basis van resultaten en output in plaats van op het aantal gewerkte uren. Dit helpt bij het scheppen van een resultaatgerichte en aangename cultuur die autonomie, vertrouwen en efficiëntie bevordert. Dat is vermoedelijk nog de moeilijkste van onze tips voor heel wat van onze lokale besturen, want er is nog vaak een urencultuur (tijdsregistratie of inzet van overuren). Een focus op resultaten relateert aan een bepaalde cultuur, net zoals een focus op het aantal gewerkte uren … Bovendien vraagt een cultuur uitbouwen, aanpassen of veranderen tijd en hard werken.
  6. Bied professionele ontwikkelingskansen. Zorg dat thuiswerkende medewerkers toegang hebben tot professionele ontwikkelingsbronnen, zoals online cursussen en webinars. Dat toont aan dat je investeert in hun groei en loopbaanontwikkeling.
  7. Zorg voor inclusie en betrokkenheid. Zorg ervoor dat thuiswerkers zich betrokken en deel van het team voelen. Dat kan door het organiseren van virtuele sociale evenementen, het vieren van prestaties en ervoor te zorgen dat alle teamleden gelijkwaardig betrokken zijn bij projecten en beslissingen.
  8. Persoonlijke aanpak. Neem de tijd om de persoonlijke situatie en behoeften van elke medewerker te begrijpen. Een persoonlijke aanpak in coaching en begeleiding kan helpen bij het op maat maken van ondersteuning en het verbeteren van de totale werktevredenheid.

Door deze strategieën toe te passen kunnen leidinggevenden een effectieve, ondersteunende en productieve werkomgeving creëren voor thuiswerkende medewerkers. Hr-professionals worden soms aangesproken door leidinggevenden over ‘hoe mijn medewerkers opvolgen’ of over moeilijke situaties (bv. geen vertrouwen in het thuiswerken). De net genoemde tips kunnen helpen in het formuleren van een kader voor de ondersteuning van leidinggevenden.

 

Want: “Medewerkers stimuleren, aansporen en inspireren, is wat anders dan aansporen en opjaren.” (Desteven.nl)

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...