Moderne hr-verantwoordelijken moeten over een breed scala aan competenties beschikken om efficiënt te kunnen functioneren in een snel veranderende overheidsomgeving. Hier is een top tien van essentiële competenties voor een moderne hr-verantwoordelijke:
-
Emotionele intelligentie. Het vermogen om de eigen emoties en die van anderen te herkennen, begrijpen en managen is cruciaal in de rol van hr-verantwoordelijke. Dit helpt bij het oplossen van conflicten, het coachen van medewerkers en het onderhouden van sterke werkrelaties. Het is essentieel om jezelf in de schoenen van het beleid, het managementteam of de technisch medewerker te kunnen zetten en toch ook te kunnen communiceren vanuit je eigen rol (waarbij je het perspectief van de andere partij meeneemt).
- Strategisch denken. Hr-verantwoordelijken moeten de organisatiestrategie begrijpen en hoe hr kan bijdragen aan het bereiken van de beleids- en organisatiedoelen.
- Communicatievaardigheden. Sterke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden zijn essentieel voor hr-verantwoordelijken om effectief te communiceren met alle niveaus, partijen en personen binnen de organisatie. Het gaat hier over: documenten kunnen schrijven en structureren, diverse soorten gesprekken kunnen voeren, presentaties kunnen geven, kunnen onderhandelen, iemand kunnen overtuigen, naar iemand kunnen luisteren enzovoort.
- Verandermanagement. In staat zijn om veranderingen binnen een organisatie te begeleiden en te managen is een sleutelcompetentie, gezien de constante evolutie waarin onze organisaties zitten. Denk maar aan de vele fusies of aan de veranderingen binnen teams.
- Analytisch vermogen. Hr-verantwoordelijken moeten in staat zijn om data te interpreteren en te gebruiken voor strategische besluitvorming, zoals personeelsbehoefteplanning en het meten van de effectiviteit van hr-programma’s en -projecten (bv. rond leiderschap of talentmanagement).
- Leiderschapsvaardigheden. Een hr-leider moet leiding kunnen geven aan het hr-team en fungeren als een mentor en rolmodel. Leiderschap in hr omvat het inspireren en motiveren van medewerkers om hun beste zelf te zijn. Men moet ook – zonder superman of supervrouw te zijn – een rolmodel zijn voor andere leidinggevenden in de organisatie.
- Technologische vaardigheden. Kennis van hr-technologieën, zoals hr-informatiesystemen, is tegenwoordig onmisbaar. Technologie stroomlijnt hr-processen en verbetert de efficiëntie. Bijblijven met alle evoluties rond artificiële intelligentie is ook een must.
- Conflictoplossing. De mogelijkheid om effectief om te gaan met conflicten is belangrijk om een gezonde werkomgeving te handhaven en de samenwerking binnen teams te bevorderen.
- Competentie om talentgericht om te gaan met verschillen. Het vermogen om efficiënt te werken in een diverse werkomgeving en inclusieve beleidsmaatregelen te ontwikkelen die alle medewerkers respecteren en waarderen. Hierbij hoort ook het kunnen omgaan, communiceren en samenwerken met diverse generaties, leeftijden, culturen, godsdiensten, geslachten of achtergronden.
- Kenniscompetenties. Het is altijd een discussiepunt in welke mate men kennis moet bezitten als leidinggevende, maar in een lokaal bestuur, met alle wet- en regelgeving die op zijn zachtst gezegd heel complex is, is het mee up to date zijn met het juridische kader essentieel. Daarnaast is mee zijn met de actuele trends en tendensen inzake hr ook een must, zonder dat men alles in de details moet uitwerken of kennen.
Elk van deze competenties helpt de hr-verantwoordelijke om een dynamische leider en strategische partner te zijn binnen de organisatie. Door deze vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen kan de hr-verantwoordelijke een positieve impact hebben op zowel de werknemerservaring als het totale succes van de organisatie.