HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Flexi-jobs in het gemeentelijk onderwijs: mogelijk vanaf schooljaar 2024-2025

Op 1 april 2024 breidde het stelsel van flexi-jobs uit naar de sectoren kinderopvang, onderwijs, sport en cultuur. Het bleek toen dat de RSZ enkel flexi-jobs in het onderwijs aanvaardde wanneer het verstrekken van onderwijs de hoofdactiviteit is van de organisatie. Dit impliceerde dat voor het gemeentelijk onderwijs, dat deel uitmaakt van een lokaal bestuur, geen gebruik kon gemaakt worden van flexi-jobs.

Eind juli 2024 werd er via de RSZ-instructies dan toch een opening gemaakt voor het voorzien van flexi-jobs in het onderwijs.

In het gemeentelijk onderwijs kan er als flexi-jobber gewerkt worden in alle functies (behalve in de door Vlaanderen uitdrukkelijk uitgesloten functies en de functies die per definitie uitgesloten zijn voor een flexitewerkstelling ongeacht de sector). In het vrij onderwijs kan niet voor alle functies een flexi-jobber ingeschakeld worden.

 

Verantwoordelijkheid van het bestuur

De aangifte gebeurt door het schoolbestuur als juridische werkgever. Voor de communicatie, wijzigingen, terugvorderingen en dergelijke zal de RSZ zich ook rechtstreeks wenden tot het bestuur. Het Departement Onderwijs geeft geen flexi-werknemers aan bij de RSZ.

Voor de in aanmerking komende activiteiten wordt verwezen naar de NACE-code die in de DmfA wordt vermeld op het niveau van de tewerkstellingslijn van de werknemer. Er wordt dus niet gekeken op het niveau van de werkgever. Dit was voor de RSZ het struikelblok, namelijk het feit dat onderwijs niet de hoofdactiviteit is van een lokaal bestuur.

 

Wie kan geen flexi-jobber zijn?

Vaak wordt uit het oog verloren dat onderwijzend personeel ook personeel is van een lokaal bestuur. Hun loon wordt in de meeste gevallen volledig ten laste genomen en betaald door het Departement Onderwijs en dit schept soms onduidelijkheid.

De RSZ-instructies leggen de nadruk op de beperkte mogelijkheden binnen het onderwijzend personeel en het personeel van lokale besturen om een flexi-job op te nemen. 

  • Binnen één bestuur kan een vast personeelslid niet werken als flexi-jobber in een school binnen hetzelfde bestuur.
    • In het geval van lokale besturen is het gemeente-, stads- of provinciebestuur de werkgever. Dit wil zeggen dat:
      • een administratief medewerker van het OCMW niet als flexi-jobber kan werken in een gemeenteschool van diezelfde gemeente;
      • leerkrachten van school A niet tewerkgesteld kunnen worden als flexi-jobber in een andere school B van hetzelfde bestuur;
      • dat een leerkracht wel kan flexi-jobben voor een ander gemeente-, stads- of provinciebestuur.
  • Dit wil dus ook zeggen dat werknemers die al aangegeven zijn door de Vlaamse Gemeenschap Departement Onderwijs voor een tewerkstelling als statutair of contractueel bij een bepaalde werkgever (juridische entiteit - schoolbestuur), door dezelfde werkgever niet als flexi-jobwerknemer mogen worden tewerkgesteld.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...