HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vroegtijdige beëindiging van thematisch verlof: geen terugvordering van uitkeringen meer

Een medewerker die ervoor kiest om zijn loopbaanonderbreking vroegtijdig stop te zetten voordat de minimale duur van het thematisch verlof verstreken is, zal geen uitkeringen meer moeten terugbetalen aan de RVA.

 

Terugvordering van de onderbrekingsuitkering: geen algemene regel meer

Wanneer een medewerker een thematisch verlof opneemt, zoals bijvoorbeeld ouderschapsverlof, moet hij dat doen voor een bepaalde minimumtermijn. Een medewerker heeft de mogelijkheid om zijn thematisch verlof vroegtijdig stop te zetten, mits de werkgever daarmee akkoord gaat.

De RVA vorderde tot voor kort alle uitbetaalde uitkeringen terug indien bleek dat de verplichte minimumduur van het thematisch verlof niet gerespecteerd werd. De medewerker kon deze terugvordering vermijden wanneer hij aantoonde dat de stopzetting te wijten was aan uitzonderlijke omstandigheden. Het was de administrateur-generaal van de RVA die deze omstandigheden beoordeelde.

In de toekomst (vanaf 1 september 2024) zal een medewerker zijn thematisch verlof nog steeds vroegtijdig kunnen stopzetten mits akkoord van de werkgever. De werknemer zal dan niet langer de toegekende uitkering moeten terugbetalen. 

De vroegtijdige beëindiging heeft wel een weerslag op de resterende duur van het thematisch verlof dat later nog kan opgenomen worden. De werknemer verliest immers het saldo van het verplichte en ongebruikte deel van het aangevraagde thematisch verlof. 

Deze manier van werken wordt momenteel al toegepast bij vroegtijdige stopzetting van ouderschapsverlof, maar is nu ook toepasbaar bij vroegtijdige beëindiging van thematisch verlof voor medische bijstand, palliatief verlof en mantelzorgverlof.

 

Te respecteren voorwaarden

Er zijn nog wel enkele voorwaarden verbonden aan de vroegtijdige stopzetting:

  • De werkgever moet nog steeds akkoord gaan met het vroegtijdig stopzetten van het thematisch verlof;
  • De medewerker moet de RVA tijdig en schriftelijk verwittigen van de stopzetting: vóór de uitbetaling van de uitkeringen voor de maand waarin de stopzetting gebeurde.
    Heeft er toch al een uitbetaling plaatsgevonden, dan zal de RVA de onterecht toegekende uitkeringen voor de maand waarin de vervroegde stopzetting gebeurde, terugvorderen.

 

Bron: Wet van 3 mei 2024 houdende wijziging van de terugvorderingsregels in geval van een stopzetting voor de afloop van de minimumduur bij het tijdskrediet in de private sector, de loopbaanonderbreking in de publieke sector, en de thematische verlofstelsels (Belgisch Staatsblad, 11 juni 2024).

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...