Eén op de acht Belgische werknemers zegt op korte termijn zijn werkgever te willen verlaten. De verloopintentie ligt 80% hoger dan in 2021. Toen, in volle coronacrisis, ging het slechts om 6,9%. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Securex. Ondanks dat werknemers zeggen dat ze willen vertrekken – én verloopintentie een sterke voorspeller is van daadwerkelijk verloop – besluiten veel werknemers uiteindelijk toch te blijven.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een medewerker kan besluiten om de organisatie te verlaten. Het werk biedt werknemers niet (meer) dat wat zij in werk zoeken en belangrijk vinden, zoals loon, erkenning, ondersteuning, variatie in het werk, promotiekansen, inspraakmogelijkheden, etc. Een misfit leidt tot jobontevredenheid met alle nadelige gevolgen van dien. Organisaties die een goede fit weten te realiseren tussen dat wat het werk biedt en dat wat werknemers zoeken in werk, kunnen het welzijn en de prestaties van hun werknemers verbeteren, en tegelijkertijd hun verloopintenties verminderen.
In deze bijdrage bespreekt Bart Moens waarom mensen in een job blijven plakken en de mogelijke manieren waarop werknemers omgaan met werkstress als gevolg van een misfit met het werk. Onze expert Ann Moreels maakt daarna de reflectie naar de lokale besturen.