HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat … ChatGPT goed ingezet kan worden in het kader van wervings- en selectieprocessen?

AI (artificiële intelligentie) is overal. De meesten onder ons linken AI aan ChatGPT (ook al gaat het over veel meer).

Nog even voor alle zekerheid het onderscheid tussen werven en selecteren aangeven. Werven gaat over de juiste cv’s ontvangen. Selecteren refereert naar de acties om de juiste kandida(a)t(e) te kiezen uit alle ontvangen cv’s.

Tip: geef zo nauwkeurig mogelijke instructies aan ChatGPT, zodat je datgene krijgt waarnaar je vraagt, bijvoorbeeld x aantal competenties, x aantal bladzijden of x aantal woorden.

Hierna volgen heel wat tips over hoe je ChatGPT kan inzetten in het kader van wervings- en selectieprocessen:

  1. Vacatureteksten schrijven: gebruik ChatGPT om duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten te schrijven die de kernverantwoordelijkheden (en eventuele voorbeeldtaken) en competenties van de functie benadrukken.
  2. Eerste kandidatenbeoordeling: gebruik ChatGPT om sollicitatiebrieven en cv’s te analyseren en te categoriseren op basis van vooraf gedefinieerde criteria.
  3. Inhoudelijke vragen genereren: laat ChatGPT voorstellen doen van inhoudelijke vragen die in een schriftelijke proef of een thuiswerkproef kunnen gesteld worden. Verfijn deze vragen zodat ze ‘net een tikkeltje anders’ worden dan wat ChatGPT aangaf, zodat het echt op jullie maat is gemaakt.
  4. Interviewvragen genereren: vraag ChatGPT om gerichte interviewvragen (bv. STARR-vragen) te genereren die aansluiten bij de specifieke functie-eisen en competenties.
  5. Antwoordanalyse: laat ChatGPT de antwoorden op interviewvragen analyseren om inzicht te krijgen in de geschiktheid van kandidaten.
  6. Feedback voorbereiden: laat ChatGPT feedbackverslagen voor kandidaten opstellen na interviews of na de hele selectieprocedure zodat de kandidaten weten waar ze kunnen verbeteren en waar ze goed in zijn of waren.
  7. Simulatie van scenariovragen: gebruik ChatGPT om realistische scenariovragen te creëren en te evalueren hoe kandidaten reageren op hypothetische situaties.
  8. Opstellen van competentieprofielen: laat ChatGPT helpen bij het opstellen van gedetailleerde competentieprofielen voor verschillende functies.
  9. Automatisering van communicatie: gebruik ChatGPT voor het automatiseren van e-mails naar kandidaten over de status van hun sollicitatie.
  10. Trainingsmateriaal ontwikkelen: laat ChatGPT trainingsmateriaal en handleidingen ontwikkelen voor werving- en selectiecommissies of voor onze juryleden (bv. over hoe ze vragen moeten stellen).

ChatGPT kan dus zeker een zeer goede basis zijn om ons als hr-medewerker te helpen in het wervings- en selectieproces. Uiteraard moet je zelf alles wel goed controleren en bijsturen, zeker als het gaat over het inpassen van de aanpak in onze organisatie (onder andere ook conform de RPR die we dus best naar de toekomst toe zo flexibel mogelijk maken op dit domein, want alles evolueert heel snel). ChatGPT is een prachtige hulp, maar geen vervanger van de mens.

Hoewel het gebruik van AI een grote meerwaarde kan zijn voor onze dagelijkse werking, moeten we voldoende aandacht besteden aan de veiligheid van de data die we verwerken. Let dan ook voldoende op wanneer je een AI-tool gebruikt om je werving- of selectieproces te ondersteunen en hou rekening met onderstaande aanbevelingen:

  • Geef nooit gevoelige of persoonlijke informatie van je kandidaat of lokaal bestuur in.
  • Voeg een disclaimer toe aan de door AI-gegeneerde tekst. Vermeld bijvoorbeeld in de vacaturetekst dat deze geschreven is met behulp van AI.
  • Informeer je kandidaat vooraf over het gebruik van AI in de selectieprocedure.
  • Ga na of de AI-tools die je voor rekrutering en selectie inzet, voldoen aan de juiste voorwaarden conform de EU AI Act. Wees je ervan bewust dat er bepaalde risico's verbonden zijn aan het gebruik van AI en dat je daarom extra voorzichtig moet zijn met welke informatie je het systeem geeft. 

Meer lezen over de EU AI Act? Ontdek het nieuwe regelgevende kader rond AI in Europa in het volgende MATConnect-artikel: De EU AI Act van kracht vanaf 1 augustus 2024 - Vanden Broele Connect

Ten slotte nog even toevoegen dat ook de kandidaten ChatGPT kunnen gebruiken, althans diegenen die mee zijn met de maatschappelijke trends. Laat hen dat zeker doen. Moedig dat ook aan, maar spreek wel af dat ze duidelijk moeten aangeven en vermelden waar, wanneer en hoe ze ChatGPT hebben gebruikt. Met andere woorden: vraag aan de kandidaten om – bij gebruik van ChatGPT – hiernaar als bron te verwijzen. Dat is correct, fair en professioneel en het geeft geen ‘achter de rug’-gevoel.

De allerbeste wijze om van ChatGPT te genieten is om ermee te werken, meer bepaald om ermee te leren werken. Veel leer- en experimenteerplezier!

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...