HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Fietslease in het gemeentelijk onderwijs: het kan vanaf 1 januari 2025!

Vanaf volgend jaar is het mogelijk dat een gesubsidieerd personeelslid in het onderwijs een deel of het geheel van de bruto eindejaarstoelage kan gebruiken om via het schoolbestuur een fiets te leasen. Dat is voordeliger dan een fiets kopen met het nettobedrag. 

De regeling gaat ten vroegste in op 1 januari 2025 voor de eindejaarstoelage van dat jaar. 

In concreto moeten er dit jaar nog voorbereidingen getroffen worden om dit effectief in te voeren.

 

Het principe

Een schoolbestuur kan beslissen of en onder welke voorwaarden zijn personeelsleden instappen in een fietsleasing. Een schoolbestuur is niet verplicht deze mogelijkheid aan te bieden. Als het dat wel doet, legt het in het contract met een leasingmaatschappij de concrete modaliteiten van de fietsleasing vast zoals kostprijs, aangeboden fietsen, duur en kosten voor een vroegtijdige uitstap. Dit is dezelfde werkwijze als voor de andere personeelsleden van het lokaal bestuur.

Een personeelslid dat bij meerdere schoolbesturen tewerkgesteld is, kan maar bij één daarvan een fiets leasen. 

De lokale afspraken die de fietsleasing praktisch mogelijk maken voor onderwijs-personeelsleden (het afsluiten van een leasingcontract), gebeuren door het schoolbestuur (= het lokaal bestuur).

 

Gebruik van de eindejaarstoelage

De communicatie van de gegevens naar AGODI/AHOVOKS en de administratieve verwerking in de loonbetaalsystemen moet tijdig gebeuren.

Daarnaast kan het schoolbestuur er als juridische werkgever ook voor kiezen zijn personeelsleden een mogelijkheid voor fietsleasing aan te bieden die met andere middelen dan met de eindejaarstoelage gefinancierd wordt. Het schoolbestuur sluit hierover een overeenkomst af met een leasingmaatschappij. In dat geval staat een eventuele bijdrage voor de fietsleasing volledig los van de eindejaarstoelage betaald door het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Dit zal het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld met de fietsvergoeding wordt gewerkt om een fiets te leasen. De werklast ligt hierbij volledig bij het bestuur.

 

In concreto

Een lokaal bestuur dat aan het gesubsidieerd onderwijzend personeel de mogelijkheid wil geven om een fiets te leasen, zal zelf het nodige moeten doen om de fietslease te realiseren. Het gaat hierbij zowel om het op zoek gaan naar een leasingmaatschappij als om het opstellen van een fietspolicy en een officieel raadsbesluit. Vergeet hierbij de vakbonden niet!

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...