In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober schakelen we over van het zomeruur naar het winteruur. Drie uur wordt dan twee uur. Dat betekent een uurtje langer slapen, maar voor medewerkers die die nacht werken, heeft dat een ander gevolg. Hoe gebeurt de verloning van deze medewerkers?
In de privésector is deze situatie geregeld in een CAO. CAO’s zijn wel een bron van inspiratie voor de regeling die bij lokale besturen wordt toegepast.
Werknemers die in de nachtploeg werken bij de overschakeling naar het zomeruur én het winteruur, presteren in totaal 16 uren tijdens de nachten waarop het zomeruur en het winteruur worden ingevoerd. Deze werknemers presteren 7 uren bij de overschakeling naar het zomeruur en 9 uren bij de overschakeling naar het winteruur.
Deze zullen worden uitbetaald:
- naar rato van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het zomeruur;
- naar rato van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het winteruur.
Wanneer het niet dezelfde werknemers zijn in de nachtploeg bij de overschakeling gebeurt de verloning als volgt:
- de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur 7 uren presteren, ontvangen het normale loon dat overeenstemt met 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg;
- de werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren presteren, ontvangen het normale loon dat overeenstemt met 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg.