Babyboomers, Generatie X, Generatie Y en Generatie Z. Elke generatie groeit op in een andere tijd met eigen normen, waarden en opvattingen. Zet ze allemaal bij elkaar en je krijgt … complete chaos!
In 1999 verscheen het eerste boek over generaties op de werkvloer: Generations at Work. Daarin beschrijven Ron Zemke en collega’s de belangrijkste kenmerken van elke generaties, maar ook hoe deze bonte groep met hun uiteenlopende werkethiek, verschillende waarden soepel met elkaar te laten samenwerken.
Ondertussen, 25 jaar later, is er een breed scala aan boeken, workshops en consultancyservices te vinden, allemaal gericht op het verder verkennen van generaties op de werkvloer of het bieden van ondersteuning bij het managen van deze diversiteit. Om samen te kunnen werken, moeten generaties elkaar eerst beter leren kennen en zich bewust worden van hun unieke karaktereigenschappen die bepalen hoe ze werken, communiceren en gemotiveerd raken. Maar klopt het wel dat generaties sterk van elkaar verschillen?
Bart Moens verdiept zich in dit artikel in de materie van het generatiedenken. Bestaat er zoiets als een generatiekloof of is dat fictie?