Lokale besturen die een flexi-jobwerknemer tewerkstellen, moeten vanaf 1 januari 2025 een nieuwe maandelijkse aangifte doen: de flexi-gegevensoverdracht.
Waarom een flexi-loonteller?
Deze gegevensdeling moet ervoor zorgen dat de loongegevens van de flexi-jobwerknemers terechtkomen op de flexi-loonteller. Deze teller is voor de flexi-jobber consulteerbaar op https://www.mycareer.be.
Deze teller toont of de flexi-jobber de jaarlijkse limiet van 12.000 euro aan flexi-inkomsten al dan niet bereikt heeft. Als de grens op jaarbasis bereikt wordt, moet er op de flexi-inkomsten boven het plafondbedrag bedrijfsvoorheffing betaald worden.
Het is dus belangrijk om de teller up-to-date te houden.
De limiet van 12.000 euro geldt niet voor gepensioneerde flexi-jobwerknemers. Voor hen is de fiscale vrijstelling van flexi-jobloon zonder beperking.
Opladen van de flexi-loonteller
De overdracht van gegevens moet online, ten laatste 5 kalenderdagen na de opmaak van elke loonbrief gebeuren.
Als er meerdere loonbrieven zijn in de loop van een kalendermaand, dan mag men de overdracht groeperen tot één zending per maand. Ook hier geldt de vereiste dat dit uiterlijk 5 kalenderdagen na de laatste loonbrief van de maand moet gebeuren.
Nodige informatie
Onderstaande informatie wordt doorgegeven:
- ondernemingsnummer of RSZ-nummer van het bestuur;
- lijst van werknemers waarvoor loongegevens worden overdragen;
- loongegevens en berekeningsperiode (waarvoor de loonbrief opgesteld werd).
Overdracht op twee mogelijke manieren
Er zijn twee manieren om de verplichte flexi-gegevensoverdracht uit te voeren:
- De online dienst ‘Flexi at work’ voor een beperkt aantal flexi-jobbers.
- Een batchaangifte is het meest aangewezen kanaal als het bestuur veel flexi-jobbers in dienst heeft.
DMFA-aangifte blijft bestaan
De nieuwe gegevensoverdracht vervangt de driemaandelijkse DMFA-aangifte niet. Deze aangifte is nodig voor de berekening van de werkgeversbijdragen.
De flexi-loonteller moet de flexi-jobber een duidelijk zicht geven op de met zijn flexi-job reeds verdiende inkomsten en mogelijke verdere flexi-jobtewerkstelling zonder fiscale gevolgen.
Meer info
Meer informatie over de nieuwe flexi-gegevensoverdracht is terug te vinden op de pagina van de online dienst ‘Flexi at work’.
Neem zeker contact op met uw sociaal secretariaat om na te gaan of zij ondersteuning bieden.