De MATConnect- en HRMConnect-redactie wenst u het allerbeste toe voor 2025! Omdat iedere jaarwisseling veranderingen met zich meebrengt, vatten we graag de belangrijkste evoluties voor lokale besturen voor u samen.
- De 13 fusiegemeenten zijn vanaf 1 januari 2025 officieel. In ons dossier Fusies vindt u heel wat interessante artikels en interviews over de vorming van fusies in Vlaanderen.
- Uitkering mutualiteit vaderschapsverlof: maandelijkse uitbetaling vanaf 1 januari 2025. Waar medewerkers vroeger tot vier maanden moesten wachten op hun uitkering, zal deze voortaan maandelijks uitbetaald worden.
- Fietslease in het gemeentelijk onderwijs: het kan vanaf 1 januari 2025! Een gesubsidieerd personeelslid in het onderwijs kan een deel of het geheel van de bruto eindejaarstoelage gebruiken om via het schoolbestuur een fiets te leasen. Dat is voordeliger dan een fiets kopen met het nettobedrag.
- Gegevensoverdracht voor flexi-jobbers verplicht vanaf 1 januari 2025. Vanaf 1 januari 2025 moeten de inkomsten van een flexi-jobber doorgegeven worden via de digitale toepassing Flex@work.
- Extra fiscale begrenzing voor flexi-jobbers die nog geen 66 jaar zijn of met loopbaan van minder dan 45 jaar
Er wordt een nieuw, bijkomend grensbedrag ingevoerd voor beroepsinkomsten uit flexi-jobs voor de personen die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt en evenmin een beroepsloopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen op het ogenblik van hun pensionering.
Wie zich in deze voorwaarden bevindt, mag op jaarbasis maximaal 7.876 euro verdienen zonder dat er een fiscale heffing komt op deze inkomsten.
Dit grensbedrag wordt niet verhoogd in geval van kinderlast en geldt niet voor de gerechtigde op uitsluitend één of meer overlevingspensioenen of voor de echtgenoot van een gerechtigde op een gezinspensioen.
Personen die vervroegd gepensioneerd zijn op het ogenblik van de uitoefening van een flexi-job, behouden het recht om een flexi-job te hebben uitgeoefend. Dit betekent dat er niet retroactief werknemersbijdragen of personenbelasting worden gevorderd.
In het dossier Flexi-jobs bij lokale besturen vindt u alle informatie op een rij.
- Tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren in plaats van medisch pensioen: start overgangsperiode
Om de ambtenaar de kans te geven om te re-integreren en om de minimumbescherming te verbeteren wordt het definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2027 vervangen door een tijdelijk pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van de Federale Pensioendienst.
- Medewerkers in VIA-diensten hebben vanaf 2025 recht op drie weken ononderbroken jaarlijkse vakantie. Na publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad zullen deze medewerkers vanaf 2025 recht hebben op 3 weken ononderbroken vakantie.
- Bijkomend krediet pleegouderverlof
Met ingang van 1 januari 2025 is er een recht op 6 weken pleegouderverlof per pleegouder. Dit aantal wordt verhoogd met 4 weken pleegouderverlof voor de betrokken ouder of voor beide ouders samen. Sinds 2019 is er een gefaseerde verhoging van een aantal bijkomende weken pleegouderverlof.
Het pleegouderverlof van maximaal zes weken per pleegouder wordt als volgt opgetrokken voor de betrokken ouder of voor beide ouders samen:
- met één week vanaf 1 januari 2019;
- met twee weken vanaf 1 januari 2021;
- met drie weken vanaf 1 januari 2023;
- met vier weken vanaf 1 januari 2025;
- met vijf weken vanaf 1 januari 2027.
De betrokken bijkomende weken zullen telkens slechts van toepassing zijn wanneer er cumulatief is voldaan aan twee voorwaarden.
- Er moet eerst sprake zijn van een aanvraag die de werknemer ten vroegste vanaf de bedoelde datum (zijnde 1 januari 2025) indient bij de werkgever. Daarnaast zal het aangevraagde pleegouderverlof ten vroegste een aanvang kunnen nemen vanaf diezelfde datum.
- In het geval dat het pleeggezin uit twee personen bestaat die beiden als pleegouder van het kind zijn aangesteld, moeten deze bijkomende weken onderling tussen hen worden verdeeld.
- Verhoging fietsvergoeding woon-werkverkeer
Vanaf 1 januari 2025 wordt de fiscale en sociale vrijstelling voor fietsvergoedingen verhoogd naar 0,36 euro per kilometer. Dit bedrag werd bekomen door het indexeringsmechanisme toe te passen. Het is nog wachten op de officiële publicatie in het Belgisch Staatsblad.
- Zorgbehoevende personen ten laste: aanpassing bedrijfsvoorheffing
De minimumleeftijd om voor de bedrijfsvoorheffing als ‘zorgbehoevend’ te worden beschouwd, wordt opgetrokken van 65 tot 66 jaar.
Om te bepalen of iemand zorgbehoevend is, wordt gekeken naar de graad van zelfredzaamheid, of beter gezegd de mate van vermindering van de zelfredzaamheid. 'Zorgbehoevend' betekent dat de zelfredzaamheid wordt verminderd met ten minste 9 punten volgens een specifieke evaluatiemethode.
De zorgbehoevendheid moet officieel worden vastgesteld door de Directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale zekerheid, Medex, de adviserend geneesheer bij het ziekenfonds of een gelijkwaardige instelling of persoon uit een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte.
Dit nieuwe begrip is beperkender dan het begrip 'persoon met een handicap' waardoor ook het toepassingsgebied van het belastingvoordeel wordt beperkt.
Bijgevolg geven personen ten laste van 66 jaar en ouder nog recht op twee verminderingen van bedrijfsvoorheffing:
- de vermindering van 162 euro per maand voor zorgbehoevende personen ten laste van 66 jaar en ouder (op voorwaarde uiteraard dat ze voldoen aan de toepassingsvoorwaarden);
- of, als dat niet het geval is, de vermindering van 51 euro per maand voor ‘andere personen ten laste’
Wijzingen op het vlak van pensioen
- Stijging wettelijke pensioenleeftijd
De wettelijke pensioenleeftijd wordt op 1 januari 2025 66 jaar.
- Nieuwe pensioenbonus
De wet van 25 april 2024 houdende de hervorming van de pensioenen voert opnieuw een pensioenbonus in. Zij is van toepassing op de pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2025. De wetgever wil op die manier mensen stimuleren om de opname van hun pensioen uit te stellen en langer in actieve dienst te blijven. Het gaat net als bij de oude pensioenbonus om een forfaitair bedrag per extra gewerkte dag. Nieuw is dat er een uitbetaling in kapitaal voorzien wordt.
- Gewaarborgd minimumpensioen
Een ambtenaar die een rustpensioen heeft dat lager is dan het bedrag van het gewaarborgd minimumpensioen, kan onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een supplement dat bij het nominale pensioenbedrag wordt gevoegd om het gewaarborgd minimumbedrag te bereiken. Ook voor het minimumpensioen zijn er recent een aantal hervormingen doorgevoerd. Zo is het bedrag van het minimum sinds 2020 gedurende vier opeenvolgende jaren verhoogd en voorziet de wet van 25 april 2024 een wijziging in de toekenningsvoorwaarden tot het gewaarborgd minimum voor alle rustpensioenen die voor het eerst ingaan vanaf 1 januari 2025. De laatste hervorming heeft dus geen impact op de lopende pensioenen.
- De ouderbijdrage in de inkomensgerelateerde kinderopvang wordt geïndexeerd met 3,6%.
- Het maximale aantal uren studentenarbeid daalt van 600 naar 475 uur.
In 2023 en 2024 had de federale regering het quotum tijdelijk opgetrokken naar 600 uren per jaar. Als de student de grens van 475 uren overschrijdt, betalen student en bestuur vanaf het 476e uur de normale sociale bijdragen. In deze bijdrage vindt u alle informatie rond de tewerkstelling van jobstudenten in een lokaal bestuur: Werken als jobstudent in een lokaal bestuur.