Enkele nachten geleden werd de klok weer een uur teruggedraaid.
Niet iedereen is voorstander van die maatregel, oorspronkelijk ingevoerd in 1895 als een manier om energie te besparen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de effecten van het zomer- en winteruur op het energieverbruik verwaarloosbaar zijn. Sterker nog, het terug- en vooruitdraaien van de klok blijkt gelinkt aan bepaalde psychologische en fysieke klachten, zoals depressie, slapeloosheid en algemene neerslachtigheid.
Maar de maatregel levert ook een aantal praktische problemen op. Wat met werknemers die op het moment van de uurwissel aan het werk zijn? Zij werken een uur langer of minder lang dan hun collega's de volgende of vorige nacht (of dag). Hoe vertaalt zich dat naar de verloning?
Volgens SD Worx kan u best volgende logica volgen:
1. De maatregel heeft geen invloed op werknemers die per maand betaald worden.
Elke gewerkte maand bestaat uit 20 tot 23 werkdagen, afhankelijk van de positie van de weekends in die maand. Een extra uur meer of minder is dus verwaarloosbaar voor het loon in dit format.
2. Voor werknemers die per uur betaald worden, hangt het af van het ploegensysteem.
Voor medewerkers die per uur betaald worden, heeft de overgang naar het winter- of zomeruur potentieel wel effect. Of er speciale regelingen getroffen moeten worden, is afhankelijk van de concrete werkschema's van de werknemer.
a. Voor werknemers die beide nachten (zowel tijdens de overgang naar het winteruur, als naar het zomeruur) werken, heffen winter- en zomeruur elkaar op.
Iemand die in de nacht van 25 oktober aan het werk was, heeft eigenlijk 9 uur gewerkt, maar krijgt er slechts 8 betaald. Dit kan echter gecompenseerd worden bij de overgang naar het zomeruur: medewerkers werken die nacht slechts 7 uur, maar worden er ook 8 betaald. Medewerkers die dus beide nachten werken, vereisen geen specifieke regelingen aangaande het loon voor deze twee bijzondere nachten.
b. Voor werknemers die slechts één van de twee nachten werken, wordt het loon berekend in het voordeel van de werknemer.
De situatie is uiteraard anders voor medewerkers die niet beide nachten waarin het uur wijzigt, werken. In dat geval stelt SD Worx dat:
- werknemers die tijdens de overgang naar het winteruur werkten, een loon ontvangen voor de 9 gepresteerde uren.
- werknemers die door de omschakeling naar zomeruur slechts 7 uur werkten, toch een loon ontvangen voor 8 gewerkte uren. In deze situatie betaalt de werkgever dus 1 uur meer dan er effectief gewerkt is.
De uurwissel vraagt dus, naast het aanpassen van de klokken, mogelijks ook enkele aandachtspunten bij het uitbetalen van het loon.