HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Tucht- en ontslagrecht: vragen en antwoorden

Naar aanleiding van het webinar omtrent tucht, werd door de betrokken sprekers Maureen Landtsheere (Agentschap Binnenlands Bestuur) en Gitte Laenen (GD&A advocaten) een dossier uitgewerkt met de antwoorden op de vragen die door de deelnemers werden doorgestuurd. De dossiers zijn vrij beschikbaar voor wie de opleiding volgde evenals voor HRMConnect-abonnees, via onderstaande tegels.

 

Statutairen:

  • Kan een algemeen directeur, die als tuchtonderzoeker werd aangesteld, de brief met de beslissing van de tuchtoverheid tot vervolging en uitnodiging voor de hoorzitting, ondertekenen in zijn hoedanigheid als algemeen directeur?
  • Kan een getuige in het kader van een tuchtprocedure zichzelf bezwaren? Kan een dergelijke getuigenis gebruikt worden als basis om een (nieuwe) procedure te starten (tegen de getuige)?
  • Zijn er naast de vele vormvereisten voor de werkgever ook vormvereisten waarmee de werknemer een uitnodiging tot hoorzitting moet beantwoorden (bv. bevestiging van aanwezigheid of niet, al dan niet schriftelijk, op voorhand bekendmaken van de identiteit van mensen die de werknemer zullen bijstaan of vertegenwoordigen, …)?
  • Indien men na een arrest van de RvS nog in hoger beroep wenst te gaan, tot welke macht/welk hof moet men zich dan richten? Of is er geen enkel middel meer na uitspraak RvS?

 

Contractanten:

  • Ontslag wegens beroepsongeschiktheid kan enkel ingevolge een ongunstig evaluatieresultaat na hetdoorlopen van de in de RPR voorziene evaluatieprocedure.
  • Bedraagt de minimumtermijn voor het doorlopen van een rechtsgeldige evaluatieprocedure conform het BVR RPR nog steeds twee jaar?
  • Hoe dient het bestuur om te gaan met een contractueel personeelslid dat na zijn inloopperiode niet geschikt blijkt te zijn voor de functie naar aanleiding van een evaluatie die er gebeurde naar aanleiding van de inloopperiode? Kan dit in het kader van een ontslag wegens beroepsongeschiktheid? Welke stappen dient men dan te volgen?
  • Is het correct te stellen dat voor overheidscontractanten er wel een plicht is tot horen, maar geen plicht tot motiveren. De hoorplicht kan echter maar nuttig worden ingevuld indien er ook een motiveringsplicht is en er moet dus aan beide worden voldaan?
  • Bij de ontbinding door medische overmacht bij een beslissing C en er geen aangepast werk voorhanden is (opgenomen in een motivatieverslag), kan de medewerker dan via de rechtbank een re-integratie eisen of enkel een verbrekingsvergoeding?

 

Worstelt u ook met bepaalde vragen omtrent tucht- en ontslagrecht? Aarzel niet om met ons contact op te nemen: info@hrmconnect.be of T. 050 642 818.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...